
In Europa krijgen een op de drie mannen en een op de vier vrouwen vóór hun vijfenzeventigste kanker. U kunt dat risico verkleinen, want sommige factoren hebt u zelf in de hand. Zet uw troeven maximaal in!
Een gepersonaliseerd preventieplan
Het Centrum voor Preventie en Vroegtijdige Opsporing van Kanker stelt eerst uw risicoprofiel op. Daarna stellen we u een preventieplan voor op uw maat. Het gaat om een opsporingsstrategie aangepast aan uw persoonlijke situatie. Indien nodig, geven we u ook advies voor aanpassingen in uw levensstijl (stoppen met roken, voeding, lichaamsbeweging). Ons Centrum voor Hulp aan Rokers en/of onze diëtisten bieden ook begeleiding aan bij het invoeren ervan. Als u ermee instemt, sturen we een verslag naar uw huisarts.

Niemand is immuun voor kanker. Maar u kunt uw risico met 30% verkleinen door enkele eenvoudige regels toe te passen (primaire preventie):
- Stop met roken
- Let op uw gewicht
- Eet evenwichtig
- Doe regelmatig aan sport of aan lichaamsbeweging
- Matig uw alcoholverbruik
- Beperk de blootstelling aan de zon
Dankzij de screeningtests kunnen artsen vandaag bepaalde kankers - waaronder de meest voorkomende - in een vroeg stadium opsporen, zelfs nog voor er symptomen opduiken. Meedoen aan het kankeropsporingsonderzoek (secundaire preventie) is een andere manier om uw kansen in de strijd tegen kanker maximaal te vergroten.
Het Centrum voor Preventie en Vroegtijdige Opsporing van Kanker van het Jules Bordet Instituut biedt een opvolgingstraject voor oncologische risico’s. Iedereen kan er een beroep op doen, zowel mensen zonder specifiek risico als mensen met een bekend risico. De aanpak is multidisciplinair: medisch, genetisch, sociaal, professioneel en psychologisch.
Het Centrum voor Preventie en Vroegtijdige Opsporing van Kanker stelt eerst uw risicoprofiel op. Daarna stellen we u een preventieplan voor op uw maat. Het gaat om een opsporingsstrategie aangepast aan uw persoonlijke situatie. Indien nodig, geven we u ook advies voor aanpassingen in uw levensstijl (stoppen met roken, voeding, lichaamsbeweging). Ons Centrum voor Hulp aan Rokers en/of onze diëtisten bieden ook begeleiding aan bij het invoeren ervan.
Als u ermee instemt, sturen we een verslag naar uw huisarts.
De Kliniek voor Oncogenetica, een dienst binnen het Centrum voor Preventie en Vroegtijdige Opsporing van Kanker van het Jules Bordet Instituut die nauw verbonden is met het “Centre de Génétique” van de ULB (Université Libre de Bruxelles), bestudeert op spitstechnologische wijze de impact van de genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van erfelijke kankers.
Titel
Preventie en opsporing: hoe werkt het?
Er zijn vier stappen nodig om uw risicoprofiel en uw gepersonaliseerd preventieplan te kunnen opstellen.
Afspraak maken
Maak eerst een afspraak op het Centrum voor Preventie en Vroegtijdige Opsporing van Kanker van het Institut Jules Bordet:
- Tel.: +32 (0)2 541 30 50
- Fax: +32 (0)2 541 31 76
- Met onlineformulier
Als uw afspraak bevestigd is, krijgt u een vragenlijst over uw gezondheidstoestand en uw levensstijl. Vul de lijst in; ze wordt tijdens de raadpleging als basis gebruikt voor het gesprek met uw arts.

Raadpleging bij de arts
Breng de dag van de afspraak de volledig ingevulde vragenlijst mee. U hoeft niet nuchter te zijn. Ons centrum voor opsporing en preventie bevindt zich op de 5de verdieping, Waterloolaan 125, 1000 Brussel. U mag er rechtstreeks naartoe. Volg gewoon de bordjes Raadplegingen/Opsporing. We raden u aan 15 minuten op voorhand te komen.

U wordt gezien door een algemeen arts gespecialiseerd in preventie en screening. Tijdens de raadpleging overloopt hij samen met u de vragenlijst om uw risiconiveau te bepalen. Hij houdt daarbij rekening met uw leeftijd, uw geslacht, uw persoonlijke en familiale medische voorgeschiedenis, uw levensstijl en uw beroepsprofiel. Hij voert ook een volledig klinisch onderzoek uit.

Medisch-technische onderzoeken
Afhankelijk van uw risicoprofiel zal de arts eventueel bijkomende onderzoeken aanvragen zoals medische beeldvorming, bloedonderzoek enz.

Gespecialiseerde consultaties
Afhankelijk van uw risicoprofiel worden eventueel ook gespecialiseerde consultaties voorgesteld. Voorbeelden:
- Raadpleging dermatologie: controle van een abnormale ontwikkeling op de huid (zoals recente verandering van volume of kleur van een schoonheidsvlek).
- Raadpleging bij een voedingsspecialist: bijsturen van een ontregelde voeding en/of overgewicht door een dieet en/of voedingstips.
- Raadpleging in het Centrum voor Hulp aan Rokers (CHR) van het Institut Jules Bordet: de aanpak is tegelijk medisch, farmacologisch, psychologisch en gedragstherapeutisch. Stoppen met roken gebeurt in drie fases: voorbereidende fase, ontwenningsfase en consolidatiefase.
- Opsporingsonderzoek voor osteoporose: onderzoek of controle van uw botkapitaal na de menopauze.

Ons team
- Dr Jean-Benoît BURRION, Kliniekhoofd
- Dr Françoise ANCIAUX
- Dr Thierry CARBONEZ
- Dr Claire LEFERE
- Dr Anne-Marie SCHRAUWEN
- Dr Evelyne STAQUET
- Dr Danièle TAES
- Dr Elie CHAMOUN, Dermatologie
- Dr Daphné T’KINT de ROODENBEKE, Oncogenetisch advies
- Mevr Martine DELMELLE, Oncogenetisch advies
- Mr Martial BODO, Tabacologie
- Mevr Hilde VANDECASTEELE, Tabacologie
- Mevr Laurence GILSON, Tabacologie
20/02/2020
Onderzoeksprojecten
2018
MyPEBS : Europees project dat de strategie van het georganiseerde programma voor borstkankeropsporing ("Mammotest") vergelijkt met een opsporingsstrategie die rekening houdt met het risiconiveau. In januari 2018 werd gestart met de realisatie van dit achtjarige project, gefinancierd door de Europese Commissie (Horizon 2020). De rekrutering van dames met het oog op een vrijwillige deelname zal echter pas in oktober 2018 starten.
Meer informatie volgt later.
Wetenschapelijke artikelen
100 European core quality standards for cancer care and research centres.
Auteurs : Oberst S, Van Harten W, Saeter G, De Paoli P, Nagy P, Burrion JB, Lovey J, Philip T
Jaar : 2020
Journal : Lancet Oncol
Volume : 21
Pagina's : 1009-1011
AI for reading screening mammograms: the need for circumspection.
Auteurs : Autier P, Burrion JB, Grivegnée AR
Jaar : 2020
Journal : Eur Radiol
Volume : 30
Pagina's : 4783-4784
BRCA gene mutations do not shape the extent and organization of tumor infiltrating lymphocytes in triple negative breast cancer.
Auteurs : Solinas C, Marcoux D, Garaud S, Vitória JR, Van den Eynden G, de Wind A, De Silva P, Boisson A, Craciun L, Larsimont D, Piccart-Gebhart M, Detours V, Tkint de Roodenbeke D, Willard-Gallo K
Jaar : 2019
Journal : Cancer Lett
Volume : 450
Pagina's : 88-97
Breast cancer screening : present situation and prospects.
Auteurs : Burrion JB
Jaar : 2018
Journal : Rev Med Brux
Volume : 39
Pagina's : 406-409
Improved cancer detection in automated breast ultrasound by radiologists using Computer Aided Detection.
Auteurs : van Zelst JC, Tan T, Platel B, de Jong M, Steenbakkers A, Mourits M, Grivegnée A, Borelli C, Karssemeijer N, Mann RM
Jaar : 2017
Journal : Eur J Radiol
Volume : 89
Pagina's : 54-59